Pátrání po dezinformacích 5/5 (2)

Ač se to může zdát jako docela banální otázka, tak najít odpověď na to, co je to dezinformace není až tak jednoduché.

Nápovědu můžeme hledat u příspěvků CTHH, podle kterých

Dezinformace je cokoliv, co je popřeno nějaou státní autoritou.

To je docela rozumné, nicméně je potřeba si uvědomit, že tento přístup počítá s tím, že cokoliv co řekne stát je absolutní pravda, což je docela nebezpečné.

Zavádějící titulek

Po rozklinutí článku zjisíme, že se v něm korektně píše o tom, kdo co řekl. Jedná se tedy opravdu pouze o zavádějící titulek. Považovat zavádějící titulky automaticky za dezinformace, mi přijde trošku přehnané, ale koneckonců proč ne. Pak ale nerozumím tomu, proč CTHH nevyvrací denně tak 30 dezinformací z mainstreamových médií (viz. níže).

Když někdo poukáže na možnou korupci, a obviněný to popře

Toto mi přijde asi jako vrchol absurdity. Někdo přijde s informací, že se někde dějou podivné věci, a že tam možná dochází ke korupci. Přičemž onen údajný pachatel to odmítne, čímž je oznamovatel automaticky považován za dezinformátora.

S tímto přístupem bychom museli označit z dezinformační veškerá média, které píší např. o Babišovi a Čapím hnízdě. Babiš přeci jasně popřel, že by se tam stal jakýkoliv podvod, a on to ví přeci nejlépe. Stejně tak Rath jasně řekl, že 7 milionů v lahvi od vína nebylo jeho a nic o tom neví. Není tedy potřeba cokoliv dále prověřovat či vyšetřovat. Když Babiš řekne, že soud o vedení v evidenci STB vyhrál, a že nebyl agentem STB, tak prostě agentem nebyl a všichni co tvrdí opak jsou dezinformátoři.

Každopádně „Kauza lithium“ je skvělým příkladem měření dvojím metrem, a zaslouží si samostatný článek.

Upsání se v číslu  (Přičemž, chyba byla ještě týž den opravena a do článku přidána omluva.)

Teď když už víme, co je to dezinformace, můžeme se podívat na pár jejich příkladů.

Hned jeden z prvních tweetů CTHH je dezinformací. A to navíc opravdu absurdního rozměru.

V titulku máme napsáno „Dezinformace mají větší zásah než pravdivé zprávy„, což je už na první pohled nesmysl, když si člověk porovná zásah klasických médií a těch alternativních, včetně sdílení článků na Facebooku.

;

V článku se pak dozvíme, že dosah 100 nejsdílenějších dezinformací za celý rok, je cca 4 miliony. Když se ale podíváme jenom třeba na sledovanost TV, tak jenom Prima, Nova a ČT mají dohromady kolem 8 hodiny, kdy většina vysílá zprávy cca 2 miliony denně! Nemusíme tedy ani přičítat další média, jako třeba Aktuálně, Idnes atd. abychom viděli ten absurdní nepoměr.

Novinky.cz zase tvrdí, že zakladatel WhatsAppu Brian Acton „Díky Facebooku vydělal miliardy„. Přičemž realita je taková, že on vydělal miliardy díky tomu, že vytvořil aplikaci, kterou využívá miliony lidí po celém světě, a to že ji prodal zrovna Facebooku neznamená, že je vydělal díky němu. Jedná se tedy opět o zavádějící titulek, a dle CTHH tedy dezinformaci.

Další dezinformace z novinek zase říká, že „Technik EasyJetu vyděsil pasažéry. Motor letadla opravoval lepicí páskou“ v článku se pak dozvíme, že samozřejmě o žádnou opravu ani lepící pásku nešlo.

Seznamzpravy nejsou pozadu. K fotce s vysmátým Okamurou neváhali přidat text „Okamura opět tuneluje stranu„, čímž dávají najevo nejen to, že mají jasno v tom, že Okamura tuneluje stranu nyní (když omylem převedl peníze z volebního účtu na transparentní účet strany, a hned po upozornění na pochybení je poslal zpět), ale že ji tuneloval již dříve, i přesto, že policie věc vyšetřovala a případ odložila.

Aktuálně je již pravděpodobně v návaznosti na podané trestní oznámení text přepsán.

Co se týče webu Aktuálně.cz, tak ten by také bylo možné bez problémů klasifikovat jako dezinformační. V jednom článku totiž tvrdí, že SPD má v programu zrušení islámu,  což by přecijen i na Okamuru bylo až příliš abimciózní.

Myslím, že jsem těmihle příklady odhalil více dezinformací než CTHH na těch „dezinformačních webech“ za celý rok. Pokud se totiž nepletu, tak „odhalilo“ 1 dezinformaci na Sputniku a +- stejný počet na Aeronetu, z čehož je možné udělat závěr buď takový, že to s těmi dezinformacemi není až tak horké, a nebo to, že se v CTHH pěkně flákají. Nicméně oba závěry vedou k tomu, že kdyby se tento útvar zrušil, tak to nikoho trápit nebude.. tedy kromě politiků, kteří ho mohou využívat jako nástroj  konkurenčního boje.

(Visited 166 times, 1 visits today)

Please rate this

Facebook komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *