Obědy zdarma, a pro všechny! 5/5 (3)

Představte si, že máte k dispozici 15mld ročně. Zde je pár příkladů co by s nimi šlo udělat:

  • zachránit cca 4 miliony dětí v africe před smrtí hladem
  • postavit cca 400km dálnic (za volební období), což je mimichodem cca 10x rychlejší tempo, než jakým se v průměru stavělo v letech 2015 – 2017.
  • zadotovat 1200 Čapích hnízd
  • zrušit 30,- Kč poplatek u lékaře, zrušit dědickou, darovací, silniční,  daň z převodu nemovitosti a z příjmu fyzických osob
  • zvýšit příspěvek na dítě o cca 9 000%
  • zvýšit porodné ze současných 13 000,- na cca 14 500 00,- Kč na jedno dítě (ano přes čtrnáct milionů)
  • zaplatit chudým dětem každý den luxusní oběd, cestu do školy taxíkem, zaplatit jim veškeré učebnice a učební pomůcky, večeři, snídani, svačinu, a pořád by ještě značná část peněz zbyla
  • nebo nějakou rozumnou kombinaci všeho výše zmíněného

Nebo….. můžeme mizivou částku z této sumy využít na pořízení obědu dětem, které to opravdu potřebují a drtivou většinu, která zbude využít na pořízení obědu všem ostatním. Těm co mají každý rok nový iPhone. Těm, pro jejichž rodiče je koupení oběda zcela zanedbatelný výdaj. I těm, co je do školy vozí soukromý řidič luxusním autem. A proč to?

Dle Kateřiny Valachové jsou důvody následující

  • Aby si děti nezáviděly, že jedno má oběd zdarma a druhé ne. 
    – Je fakt, že by děti z milionářských rodin zcela určitě pukly závistí, kdyby oni oběd ve školní jídelně, který je mnohdy na hranici poživatelnosti, zdarma nedostaly.
  • Dnes jsou již obědy ve školách dotovány ze dvou třetin, a ti nejchudší, kteří si ho nemohou dovolit ani tak, v podstatě dotují oběd bohatším spolužákům
    – Stejný princip by šel aplikovat na dotace na zateplení, kotlíkové dotace, dotace na dešťovku, kulturu, sport či cokoliv jiného. Ti nejchudší jsou totiž na dotacích vždy biti nejvíce.
    Normální člověk by si řekl, že když jsou dotace tak nespravedlivé, a škodí primárně těm nejslabším, tak je bude nutné buď zrušit zcela nebo zacílit pouze na ty, kteří to opravdu potřebují. Expertky z ČSSD však mají jiný názor.

Není divu, že Babiš vítězí ve volbách, když tradiční strany kašlou na svoje voliče. Strany, které sami sebe označují za pravicové jako ODS a TOP09, odradily své voliče tím, že zvyšovaly daně, zvyšovaly byrokratickou zátěž, zvyšovaly počty úředníků a úřadů, a pochopitelně i státní dluh – dělaly tedy ryze levicovou politiku. Naopak levicová ČSSD, která by měla bohatým brát a chudým dávat, přichází s nápady, jak většinu těžce vybraných peněz rozdat zpět mezi bohaté.

(Visited 156 times, 1 visits today)

Please rate this

Facebook komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *