Jak vyřešit drahé energie, bez pošlapání práv minoritních akcionářů a prohlubování státního dluhu? 0.25/5 (4)

Ve veřejném prostoru už je nepřeberně návrhů na to, jak vyřešit drahé energie. V zásadě spočívají buď v odrbání někoho komu se zrovna daří, nebo v prohloubení státního deficitu. Ani jedno není moc dobré. Proto přináším svoje řešení.

Pro zjednodušení uvažujme v EU 2 typy zemí. Typ 1 – Česko – spíš chudší země, která má energetické přebytky. Typ 2 – Německo – bohatá země, závislá na dovozu energie.

Současný stav, je takový, že energie je nedostatek, a proto roste její cena. Zatímco němci si to mohou dovolit, jelikož mají násobně vyšší kupní sílu, tak pro čechy je to celkem problém.

Nabízí se tedy řešení čechům energii zlevnit, například tím, že bychom lokálně vyrobenou elektřinu nejdříve poskytovali za výrobní cenu + rozumnou marži čechům, a do německa dodávali až to, co nám zbyde.

Problém je ten, že byť by se toto řešení určitě líbilo mnoha občanům česka, tak by se asi moc nelíbilo majitelům a akcionářům energetických společností, jelikož je by to na nich byla v zásadě státem posvěcená krádež.

Uvažujme tedy příklad, kdy normální cena elektřina je 20, a současná cena elektřiny je 200. Uvažujme, že v ČR vyrobíme 1300 elektřiny ale potřebujeme pouze 1000.

Za současné situace to tedy vychází, že energetické firmy utrží 1300 x 200, tedy 260 000.

Pokud bychom v ČR zavedli cenový strop na původní hodnotě 20, tak by z ČR energetické firmy utržily z prodeje 1000 elektřiny v ČR pouze 20 000. Stačí tedy na zbývajících 300 elektřiny, která nám zbyla vydělat 240 000, a firmy budou na svém. Stačí tedy německu dodávat elektřinu za 800 a nikoliv za 200.

Vzhledem k tomu, že němci jsou násobně bohatší než my, tak jsou i schopni zaplatit násobně více za elektřinu. A zároveň vzhledem k tomu, že za energetický marast mají z velké části zásluhu právě němci – jelikož odstavují efektivní zdroje energie, a hrají si s větrníky a podobně –  je myslím vhodné, aby si to teď trošku takříkajíc vyžrali.

No a pokud by jim to přišlo drahé, tak nic nebrání tomu, aby znovu nastartovaly svoje jaderné elektrárny, a vyrobili si energii svoji.

Samozřejmě tu je nějaká hranice, za kterou by si tu elektřinu nebyli schopni koupit ani němci, nicméně tím, že němci produkují obrovskou přidanou hodnotu, tak ten strop mají posazený násobně výše, než my, kteří za vysoké energetické náročnosti vyrábíme laciné polotovary.

Trošku se tento nápad komplikuje tím, že je v EU více zemí. Pokud bychom tento plán realizovali sami, tak hrozí to, že němci nakoupí elektriku třeba od Bulharů, a nám elektrika zůstane nevyužitá, a neprodejná, jelikož na burze jí pořád (pro bohaté národy) bude relativně dost. Pouze tam o trošku stoupne cena, kvůli chybějícím 300 jednotkám elektriky z ČR..

Nicméně pokud by se země typu Česka domluvily na společném postupu, došlo by k tomu, že by na to, že by ty bohaté země, které jsou nesoběstačné zkrátka musely přistoupit na naše podmínky.

Je tu pak ještě problém, a sice pokud by zde bylo více typů zemí, než typ 1 a typ 2.

Např. chudá země, která není energeticky soběstačná, a ještě k tomu ne z vlastní viny.  Tak ta by si pak zasloužila nějakou solidaritu.

Nedělal jsem žádný větší průzkum, takže je možné, že země typu česka a země typu německa jsou pouze česko a německo. Pak je tato úvaha nesmysl. Pokud by ale země těchto dvou typů tvořily alespoň polovinu zemí EU, tak si myslím, že by to v zásadě realizovatelné být mohlo.

 

(Visited 64 times, 1 visits today)

Please rate this

Facebook komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *