Zakotvěme v ústavě Alespoň Minimální Morální Standard 3/5 (3)

Morálka a zákony jsou dvě různé věci. Jsem však toho názoru, že by žádný zákon neměl být zcela proti dobrým mravům. To totiž vede k morálnímu úpadku společnosti, která díky procesu legitimizace jednání skrz stát, uvěří, že co je dle zákona je automaticky správně, a naopak jakékoliv jednání, které je v rozporu se zákonem, je automaticky špatné. Začíná to tím, že lidé schvalují odebrání řidičáku na půl roku člověku, který jel sice zcela bezpečně a dle předpisů, ale nadýchal 0,03 promile (kvůli prášku proti chřipce, který před jízdou požil), protože přeci máme nulovou toleranci. Končí to tím, že běžní lidé loví židy za půl kila cukru, aniž by z toho měli špatné spaní, protože jednají v souladu se zákonem.

AMMS není o tom uzákonit slušné chování, nýbrž o tom, aby se alespoň minimální morální standardy vztahovaly i na jednání státu.

Stěžejními body AMMS by mělo být:

  1. To zda je něco legální nebo nelegální nic nemění na tom, zda je to špatné nebo dobré
  2. Příprava (ze strany politiků) zákonu, který má uzákonit něco špatného, by měla být vnímána jako jako příprava spáchání onoho činu samotného
  3. Volání (ze strany občanů) po zákonu, který má uzákonit něco špatného, by měla být vnímána, jako vyzývání ke spáchání onoho činu samotného
  4. Lidé, kterým je prokázáno, že jednají (nebo volají po jednání) v rozporu s Alespoň Minimálním Morálním Standardem, by měli být vyloučeni z podílení se na veřejné správě. Tedy by neměli možnost volit, kandidovat či pracovat pro stát. AMMS by při svém jednání museli brát v potaz politici při navrhování a schvalování zákonů. Soudci při rozhodování, a nemohlo by tak docházet k dle zákona zcela bezchybným rozsudkům, které odsoudí někoho za porušení absurdního zákona, který jde proti dobrý mravům. I policisté a vojáci, kteří by se museli při plnění rozkazů ohlížet na alespoň minimální morální standardy.
(Visited 185 times, 1 visits today)

Please rate this

Facebook komentáře

5 komentářů na „Zakotvěme v ústavě Alespoň Minimální Morální Standard“

    1. Tak inspirovat se u islámu, by bylo asi praktické, vzhledem k tomu, jak efektivně se jim i v dnešní době daří držet své standardy nastolené v 7. století :-).

      1. Přesně tak – kam se hrabe Stalin nebo američtí liberálové se svou politickou korektností. Na kázeň je potřeba dohlížet pořádně 🙂 Třeba by šlo zavést, že kdo nebude držet krok se státem určenou morálkou, tak mu stát bude moct odebrat děti a převychovat je – už se o něco takového pokoušejí v Číně a v Norsku. Inspirace je všude dost! Jen v žádné z těch zemí bych asi fakt žít nechtěl…

        1. Tak představa je taková, že by byly ukotvený nějaký úplně základní morální principy, ve smyslu se, že se nemá vraždit či krást, nebo, že by lidi neměli být trestáni za něco, kde neexistuje žádný poškozený. Bylo by to v podstatě něco na úrovni, nebo ještě lépe nad úrovní ústavy.

          A co se týče toho jak by se to schválilo, tak by to nemusel být diktátor, ale třeba ústavní (nebo nějaká „super-ústavní) většina.

          1. To zní krásně, ale už vidím, jak se najde takováto super-většina pro to, aby si stát nepůjčoval… když si to nikdo z politiků netroufne ani navrhnout. A také by se za pár let mohla najít super-většina pro nějakou hovadinu typu, že je nemorální jíst maso atp.

            Řešení podle mě není to dávat do ústavy, ale důsledně se podle toho řídit sám za sebe (tj. pochopení, že legalita vs legitimita jsou dvě různé věci)…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *