Vítězové a poražení války na Ukrajině 2.33/5 (6)

Většinou, když chce člověk zjistit, proč se dějí nějaké věci, je dobrý vodítkem položit si otázku „Komu to prospívá“.  Bohužel to ale není tak jednoduché, že by to platilo na 100%, jelikož předpoklad, aby to fungovalo zcela spolehlivě je ten, že lidé jednají zcela racionálně, což nejednají. I tak, je to podle mě ale jeden z nejlepších indikátorů.

Kdo je tedy vítězem války na Ukrajině?

Myslím, že to zcela jednoznčně je Čína. Vzhledem k tomu, že se snižují dodávky plynu a ropy z Ruska do EU, tak Rusko tyto suroviny prodává se slevou v Číně.  Čínským podnikům a celé jejich ekonomice tak spadly do klína levné energie, díky kterým bude Čína ještě více konkurence schopná v ekonomické oblasti.

Dalším pozitivním efektem války na Ukrajině pro Čínu je fakt, že západ a NATO zde přichází o poměrně značné množství vojenské techniky, čímž se oslabuje.

Ve válce se zároveň vojensky vyčerpává Rusko, které sice pro Čínu není nepřítel, ale i tak se číňanům hodí upevnit svojí dominantní roli v regionu.

Podniky z EU kvůli extrémním cenám energií krachují a stávají se zcela nekonkurence schopné, což číňanům opět hraje do karet.

Toto vše spadlo číňanům do klína z nebe, aniž by museli hnout prstem, takže podle mě jsou jasným vítězem právě oni, a je velmi velmi pravděpodobné, že za každý další proválčený den komunisté v Pekingu bouchají šampusy.

Hned za nimi se na 2. místě umísťují USA. Obchodní sankce se jích v zásadě netýkají, energie mají své dost, takže jim to, že budou v zimě šít svetry určitě nehrozí.

Kromě ryze pozitivního vlivu prostřednictvím zvýšeného odbytu LNG, ale USA těží spíše z negativních efektů, které dopadají na EU a Rusko. USA samy o sobě se mají dobře, a pro to, aby se měli ještě lépe ani tak nepotřebují zlepšovat stav u sebe, ale stačí jim, když se zhoršuje situace u jejich konkurentů / nepřátel.

Zatímco největší ekonomický konkurent spojených států – EU, jde ekonomicky do kytek, a dolar je vůči euru snad nejsilnější v historii, tak jeden z hlavních vojenských nepřátel USA – Rusko se na válce vyčerpává vojensky. USA napřímo s Ruskem válčit asi moc nechce, ale nepřímá válka je dobrá. USA jsou násobně bohatší, a mají násobně vyšší rozpočty na armádu, takže tento typ války s Ruskem je pro ně ideální, protože když se „opotřebovávací válka“ povede dostatečně dlouho, tak Rusku dojde technika dříve, a USA tak upevní svou dominantní pozici. Je tedy z jejich pohledu zcela pragmatické, podporovat válčení „až do posledního ukrajince“.

Dále tu máme Rusko, kde už je to trošku sporné, ale pořád si myslím, že na 3 stupínek vítězů patří.

Pro Rusko je velmi na jednu stranu válka dost nákladná, na druhou stranu ale Rusko vydělává na drahé ropě a plynu, a má tak i přes sankce, rekordní zisky. Dále Rusko získává nové území s hromadou nerostných surovin, údajně v bilionových hodnotách.

Co je ale pro Rusko možná ještě cennější, než další plyn a podobně, kterého už tak má přehršle, je destabilizace Evropské unie, která s přicházející zimou bude nabírat na intenzitě.

Sankce sice na životy lidí žijících v rusku určitě dopadají, nicméně si myslím, že sice tam nebudou iPhony a podobně, nicméně zima jim nebude, a do huby taky budou co mít, což už až tak úplně nelze říct o lidech v Evropě.

V zásadě tedy asi lze říci, že pro Rusko je válka na Ukrajině jak po eknomické, tak politické stránce dobrý deal.

Pak tu máme Evropskou unii, která byť reálně ve válce není, tak dopady na ní by reálné válce skoro odpovídaly. Čím dál více firem krachuje, čím dál více lidí se propadá do chudoby. Jediným důvodem, proč evropské vlády ještě nezačaly padat je neschopnost lidí uvědomit si velikost přicházejícího prů… švihu. Nicméně jsem přesvěčen, že s přicházející zimou začnou (proválečné) vlády v evropě padat, a začnou je postupně nahrazovat tzv. proruští populisté s jednoduchým programem – že znovu zajistí Ruský plyn, na kterém ať si přejeme nebo ne, stojí evropský blahobyt.

No a úplně na konci máme samozřejmě Ukrajinu. Zde to asi ani není potřeba vypisovat. Pro Ukrajinu není nijak výhodné samotné vypuknutí války, ani proces válčení. Válčení má pro ně v tuto chvíli dle mého názoru smysl jenom pouze pokud jsou přesvědčeni o tom, že jsou schopni dobít ztracená území zpět. O čemž já sice přesvědčen moc nejsem, ale nejsem expert..

Co z toho plyne?

V zásadě asi nic kromě toho, že kromě zemí, pro které je válka nevýhodná, jsou i země, pro které výhodná je, a pokud by politici jednali racionálně, snažili by se podporovat to, co je pro jejich země výhodné, a naopak zabránit tomu, co je pro jejich země nevýhodné.

(Visited 68 times, 1 visits today)

Please rate this

Facebook komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *