Kdo je vlastně radikální muslim – průvodcem islámu díl 6. No ratings yet.

Kdo vlastně je radikální muslim?

Často je slyšet argument, že problém představují pouze radikální muslimové, popř radiální formy islámu, jako třeba wahabismus. Kdo je ale radikální muslim? To se pokusím zodpověďět v tomto článku.

Dejme tomu, že by islám nařizoval muslimům dát facku tomu, kdo nechce přijmout islám.

Pokud by pak muslimové na potkání fackovali bezvěrce dalo by se o nich říci, že jsou správní muslimové, protože dělají to, co jim říká víra.

Radikální muslim by pak byl takový, který by bezvěrce mlátil po hlavě baseballovou pálkou, nebo by je bodal nožem – zkrátka by nějakým způsobem přeháněl to co mu říká víra (např. proto, že by usoudil, že když se Aláhovi zamlouvá fackování bezvěrců, tak jejich pobodání se mu bude muset líbit ještě více).

Uvedu ještě jeden příklad. Dejme tomu, že pro běžné fotbalové fanoušky je běžné, že jdou na zápas. Dají si tam pár piv a fandí svému týmu. Naproti tomu pro hooligany je běžné, že když jdou na fotbalový zápas, tak že se tam porvou a zdemolují stadion.

O běžném hooliganovy můžeme říci, že to je radikální fanoušek (protože fandění přehání a vybočuje z toho co je pro fanoušky běžné). Nicméně nemůžeme o něm říci, že je radikální hooligan, protože z pohledu hooliganů se jedná o zcela tuctového člověka. Za radikální hooligana bychom mohli považovat někoho, kdo přehání hooliganství – např. přijede stadion demolovat buldozerem (nebo jiným způsobem vyvede do extrému klasické hooliganství).

Stručně řečeno, je tedy radikál nebo extremista někdo, kdo věci zásadním způsobem přehání.

Pokud tedy připustíme, že islám vybízí k nenávisti a vraždění či jiné agresi proti ne-muslimům (což jsem myslím spolehlivě prokázal v předchozích článcích) a těm co zemřou při džihádu slibuje pobyt v ráji, tak v kontextu toho muslim, který si vypůjčí dodávku a najede s ní do davu lidí není žádným radikálním muslimem. Pokud víme, že Mohamed muslimy, kteří se považovali za umírněné a nechtěli s ním vyrážet na bojové výpravy, nechal upálit zaživa, tak dokonce nelze považovat za radikálního muslima ani takového, který vraždí jiné muslimy z důvodu nedostatečné víry. 

Samotný islám je tak extremistický, že si vlastně nedovedu představit, co by musel muslim udělat, aby ho bylo možné považovat za radikálního. Musel by dělat něco radikíálnějšího, než sám Mohammed.

Zajímavý výzkume, který provedli Prof. Dr. Ruud Koopmans a dr. Evelyn Ersanili ukazuje, že 73.6% muslimů věří, že je zde pouze jeden jediný výklad Koránu, který musí každý muslim dodržovat. 63.9% muslimů řadí náboženství nad zákon.

Data byla sbírána od 9000 respondentů v 6ti zemích Evropy.

Odkaz na zestručněnou studii zde, a na detailní studii zde.  

Ve studii se dále dozvíme, že více než 40% muslimů věří, že židům nelze věřit, nebo že více než 50% jich věří, že se západní země snaží zničit Islám.

Když připustíme, že vlastně každý muslim, co dodržuje islámská nařízení je extremistou (z našeho pohledu), tak se nabízí další otázka, kterou rozeberu v článku Je každý muslim špatný?

(Visited 322 times, 1 visits today)

Please rate this

Facebook komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *