Průvodce islámem – úvod No ratings yet.

Z celé řady diskuzí, kterých jsem se účastnil jsem zjistil, že drtivá většina lidí, kteří se k tématu vyjadřují ví o islámu asi tolik, jako já o medicíně. To jim ale nijak nebrání o tom mít na problematiku naprosto pevný názor, za který se jsou schopni do krve bít – a to jak v případě zastánců, tak odpůrců.

V diskuzích se vyskytují 2 typy lidí.

  1. Neví lautr nic a ani nejsou ochotni si cokoliv zjišťovat – o to pevnější názory však mají
    Typický argument obhájců „mám kamaráda muslima, a proto naprosto jistě vím, že islám je vpoho“.
    Typický argument kritiků „viděl jsem na YT video jak vousatý chlap někomu usekl hlavu = islám je naprosto nezpochybnitelně špatný“.
    To jestli se z takovéhleho člověka stane doživotní sluníčko nebo naopak islamobijec, pak v principu závisí jenom na tom, jestli jako první měl kamaráda muslima, nebo viděl řezání hlav. První dojem zde hraje absolutní roli.Každý si může svoji „odolnost“ vůči prvnímu dojmu vyzkoušet sám na sobě na následujícím příkladu.
    Co si myslíte o Frantovi, který je inteligentní a sobecký?
    A co o Pepovi, který je sobecký a inteligentní?Myslím, že většina lidí tak nějak podvědomě, i při takto očividném testu bude považovat Frantu za spíše klaďáka a Pepu spíše jako záporáka.
  2. Mají dopředu daný názor a ten se snaží legitimitovat
    Jedná se o lidi z první skupiny, kteří jenom nechtějí v diskuzi vypadat jak úplní blbci, tak si najdou alespoň nějaké základní informace. Typicky zadáním “argumenty proti islámu” v případě odpůrců nebo “argumenty pro islám” v případě obhájců.“. Následně si třeba najdou nějakého „odborníka“, na kterého se pak všude odkazují. Přičemž to jestli daný odborník je demagog nebo opravdový odborník je pak měřeno mírou názorové korelace.

  3. Informace hledají, protože se chtějí dobrat pravdy, nikoliv proto aby se utvrdili ve svém názoru
    Tito pak naráží na problém toho, že informací je strašně moc, a aby se tím člověk nějak probral musí tomu věnovat ohromnou spoustu času, který většina nemá.

Rozhodl jsem se tedy napsat takového stručného průvodce islámem, kde se pokusím co nejkratší cestou dobrat k tomu, kde pravda leží. Průvodce je určen zejména pro skupinu 3 a dle míry názorové zabedněnosti částečně i pro 2.

Proč o islámu píšu zrovna já? Jsem snad odborník na islám? – No jsem odborník v tom smyslu, že umím číst a chápat text, a zároveň jsem nějaký ten čas tomu věnoval.  K tomu abych pochopil co se píše v knížce o pejskovi a kočičce nepotřebuji interpretaci odborníka na Čapka. Stejně tak nepotřebuji interpretaci islamologa k tomu, abych pochopil co se píše třeba Mohamedově životopisu a myslím, že to nepotřebuji ani kdokoliv jiný s IQ nad 80.

Obecně nejsem zastánce odvolávání se na „odborníky“, protože téměř na veškerou problematiku existují odborníci se zcela protichůdnými názory. Odborníci jsou pak využíváni jenom k legitimizaci toho, či ono názoru – „Ale odborníci říkali to a tamto..“.

Samozřejmě nikdo nemá čas a prostředky dělat si svoje vlastní výzkumy a analýzy. Jsem ale zastáncem toho, že od odborníků bycho neměli přejímat závěry, které přináší, ale pouze fakta, která dávají na stůl a následné závěry si udělat sami.  Proto se  v mém průvodci budu primárně zabývat danými fakty, a závěry z toho ať si primárně udělá každý sám.

(Visited 40 times, 1 visits today)

Please rate this

Facebook komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *