Jak Ježíš položil základ anarchokapitalismu 5/5 (1)

Poté co Urza vydal knihu Anarchokapitalismus se roztrhl pytel s hysterickými reakcemi. Většina lidí si vůbec nedovede představit, jak by si mohli bez státu koupit rohlík, přemístit se z bodu A do bodu B, nechat se ošetřit u doktora, sjednat si zdravotní pojištěním nebo za co by utratili o cca 300% zvýšený příjem.

Anarchokapitalismus je zjednodušeně řečeno postaven na dvou hodnotách – nevraždit a nekrást. Vraždění je zakázáno i ve státu (alespoň ve většině z nich), čili jediným rozdílem zůstává nemožnost okrádání. Proč toto lidem tak vadí? Možnosti jsou pouze 2.

a) Vadí jim, že je nikdo nebude moct okrádat
Myslím, že takovouhle úchylkou moc lidí netrpí.

b) Vadí jim, že oni nebudou moct okrádat ostatní
A právě toto je jádrem oné vlny nenávisti k ankapu. Pro drtivou většinu lidí je představa společnosti založené na tom, že krást – tedy brát lidem jejich majetek bez jejich souhlasu – je špatné, naprosto neakceptovatelná.

Samozřejmě většinou neschvalují prvoplánové okrádání lidí na ulici. Naopak vymýšlejí (resp. schvalují) různé složité konstrukty, pomocí kterých se dá krádež ospravedlnit.

Pro mnoho lidí jsou principy anarchokapitalismu – tedy nekrást, něco naprosto nového, a tak jsou k tomu skeptičtí. Ale když se podíváme do historie, tak zjistíme, že základy anarchokapitalismu položil již chlapík, který si říkal Ježíš, jenž svou rétoriku stavěl na bezpodmínečné úctě k vlastnickým právům. Přikázání, kterým se řídil zní velmi stručně a výstižně – nepokradeš. Bez žádných výjimek nebo dodatků.

  • Ani když je to potřeba?
  • Ani když se na tom shodne většina?
  • Ani když to lup pak dám někomu, kdo ho potřebuje víc?

Ne. Ne. Ne. Prostě budeš ctít vlastnická práva ať se ti to zrovna hodí nebo ne. Ježíš totiž pravděpodobně době věděl, že úcta k vlastnickým právům vede k blahobytu celé společnosti, a naopak jejich pošlapávání k bídě.

Myslím, že většina anarchokapitalistů (a možná i etatistů), by se dokázala ztotožnit i s dalšími přikázáními týkající se cizoložství, lhaní či závisti.

O čem se naopak Ježíš nezmiňoval byly hodnoty dnešní společnosti jako:

  • „Budeš dotovat co je nefunkční a regulovat co funkční je“
  • „Násilím* prosadíš svou vůli jsi-li ve většině“
  • „Zdaníš“
  • „Z cizího krev neteče“

*Zprostředkovaným skrz státní aparát

Je to podle mě minimálně k zamyšlení. Zda byl Ježíš opravdu tak nemorální a sobecký, když neprosazoval třeba „solidaritu“ skrz přerozdělování a další výdobytky dnešní doby ?

(Visited 123 times, 1 visits today)

Please rate this

Facebook komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *