Totalitní praktiky 5/5 (1)

Za totalitní praktiky považuji, když stát vytváří takové zákony, že nikdo není nevinný. Tento stav je pro stát velmi výhodný, protože s lidmi, na které něco má, se podstatně lépe spolupracuje.

Cílového stavu, lze snadno dosáhnout tak, že bude existovat ohromná, neustále se rozšiřující spousta zákonů, které lidé nejen, že nejsou schopni dodržovat, ale nejsou schopni ani mít o nich elementární přehled. Bonusem mohou být nejasné zákony, které si každý úředník může vykládat jinak.

Jakýmsi svatým grálem totalitních praktik, pak jsou protichůdné zákony, kdy dodržením jednoho člověk poruší jiný. Hraniční je třeba případ, kdy hostinskému hrozí milionové pokuty za to, když v jeho podniku bude někdo nezletilý pít alkohol (pozor, nikoliv za to, že nezletilému nalil, ale jen za to, že tam je, a pije), nehledě na to, jestli mu ho koupil někdo dospělý. Zároveň mu ale hrozí pokuta za to, když nezletilé do podniku vůbec nepustí. Hostinský musí zajistit, že v jeho podniku nebudou pít nezletilí, ale zároveň nemá oprávnění někoho legitimovat. Pokud si tedy někdo objedná pivo a odmítne ukázat občanku, ocitá se hostinský v jakési pasti, protože buď to může být agent provokatér zaměřující se na kontrolu nalévání nezletilým, nebo agent z antidiskriminačního. Ať se zachová jakkoliv, může být popotahován. Viz. aktuální příběh v hospodě Stodola House.

Další peckou je, když se člověk může stát viníkem nikoliv tím, že něco udělá, ale tím, že něco neudělá. Například, když někde proběhne vražda, tak všem občanům rozešle dopis s tím, aby se k tomu vyjádřili. Kdo tak v dané lhůtě neučiní bude považován za vraha. Na stejném principu funguje třeba placení televizních poplatků. Ať už vlastníte či nevlastníte televizní přijímač, tak ČT vám jednoho zašle dopis, kde bude žádat objasnění toho, proč ji neplatíte televizní poplatek. Pokud ve lhůtě 30ti dní neodpovíte, automaticky se z vás plátce stane, nehledě na to, jestli televizi máte, či ne. A k tomu pravděpodobně obdržíte pokutu ve výši 10 000,- Kč. Nevadí, že jste byli zrovna na dovolené. Nevadí, že pošťák ztratil dopis. Nevadí, že vám někdo vybral schránku. Nevadí, že televizi nemáte a nikdy jste neměli. Neodpověděli jste na dopis, tak plaťte.

Tímto systémem, docílíme toho, že bude-li na určitou osobu potřeba něco najít, a donutit ji ke spolupráci, máme téměř zaručen úspěch. Nicméně v masovém měřítku je to nedostatečné, protože stát sám nemá kapacitu na to, aby mohl zakleknout na všechny. Je tedy potřeba systém o něco vylepšit.

Zásadním prvkem úspěšné přípravy na totalitu, je zakleknout na podnikatele, skrz které se státní aparát pak dostane na všechny ostatní. Je to velmi výhodné, protože podnikatelů je jenom velmi omezený počet. Takový, který už je možné efektivně kontrolovat.

Proto vzniká nepřeberné množství regulací, které v podstatě není možné dodržovat. Ty nejzákeřnější věci nejsou často omílaná kontrolní hlášení či EET, které jsou zaměřeny na likvidaci živnostníků, kteří jsou pro stát nejhůře kontrolovatelní (protože je jich velký počet, a zároveň jsou nezávislí), ale něco úplně jiného. Jsou to různé větičky tu schované tu v zákonu o životním prostředí, tu v zákonu o nakládání s odpadem, či v zákonu o ochraně spotřebitele, za které zpravidla hrozí likvidační pokuty. Díky těmto větičkám může stát může stát držet pod krkem většinu podnikatelů, kteří vědí, že pokud budou neposlušní, mohou taky velice rychle skončit.

V současné chvíli je již ČR myslím velmi dobře připravena na změnu režimu. Možná toho nechopí rovnou Babiš, jsem přesvědčen, že to nebude trvat již mnoho cyklů ( důvěry v tradiční strany vystřídané „sympatickým miliardářem, který peníze přeci nepotřebuje a s těmi korupčníky už jednou pro vždy zatočí“), a Česká Republika udělá nějakého totalitního diktátora velmi šťastným.

(Visited 146 times, 1 visits today)

Please rate this

Facebook komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *