Prokletí Svobodných 4/5 (2)

Ať udělají (nebo neudělají) Svobodní cokoliv, vždy to zapříčiní odliv voličů. Je to poměrně zajímavé prokletí, které je možné dobře sledovat na jejich Facebooku. Spočívá v tom, že drtivá většina jejich sympatizantů je volí omylem, a zbytek je volí jenom jako menší zlo.

Jedna část těch co Svobodné volili omylem jsou ti co se rozhodují mezi Piráty nebo Svobodnými. Asi nikdo nemůže být větší politický mimozemšťan, než ten kdo se rozhoduje právě mezi progresivními, krajně levicovými, prounijními Piráty, a konzertivně pravicovými, euroskepcitými Svobodnými.

Druhá část jsou původní voliči ODS, kterým její umírněně levicová politika zcela vyhovovala, ale nepřekousli, to že Nečas ukradl kabelku, nebo co že to bylo za kauzu. Potažmo lidé názorově souznějící s elitářsko-korporativistickou, a až úchylně pro-bruselskou TOPkou, kteří hledají alternativu kvůli „těm Kalouskovým nakradeným miliardám“.

Ať Svobodní na FB napíšou cokoliv v souladu s jejich programem – např. když navrhnou zrušení nějakého úřadu, nějaké daně, nějaké regulace – tato skupina se tam začne bouřit, a je možné vidět záplavu komentářů ve stylu „Tak vás jsem volil naposled“, „Já jako jsem proti dotacím ale zrovna tohle, jste přehnali“ atd.

Pak je tu ještě ta druhá skupina – libertariáni, kteří Svobodné volí jakožto nejmenší zlo. Této skupině zase nikdy není ničeho dost. A když tedy Svobodní navrhnou snížení nějaké daně, tak se spustí hate na to, že tím tu daň vlastně legitimizují. Když navrhnou zrušení úřadu, spustí se hate na to, proč nezruší i jiný úřad, atd. Tato skupina pak při volbách na truc zůstane doma, takže i přesto, že jsou jim Svobodní nejblíže, tak jejich hlas nedostanou. To je ale stejně víceméně jedno, protože ta skupina je tak malá, že by nic neovlivnila.

Zásadní problém je, že ODS a TOP09 za své vlády zcela degradovaly pojem „pravice“. Když tyto strany, které samy sebe označují za pravicové převzaly vládu po 8mi letech vládnutí levicové ČSSD, tak by člověk tak nějak čekal, že politika nabere jiný směr. Nicméně nic takového se nestalo. Po jejich vládě zůstala ČR s vyšší složenou daňovou kvótou, s více různými daněmi, s více úředníky, s více zákony, více úřady, více regulacemi. Celkově tedy dovedly republiku podstatně více nalevo, než se kdy jenom ČSSD mohlo zdát. Jako bonus k tomu přidaly enormní nárůst zadlužení.

Považuje-li člověk toto, za pravicovou politiku, je zcela pochopitelné, že snižování daní, omezování regulací, rušení dotací, snižování počtu úředníků atd. považují za anarchismus, či nějakou formu extremismu.

Co se týče přístupu k Rusku, tak se mi Svobodní zdají víceméně neutrální. Nicméně i to je odvětví, kde ať udělají cokoliv své voliče ztrácí.

Není totiž výjimkou, že jeden den jsou na FB osočováni z rusofobní histerie, a druhý den z toho, že jsou placeni Kremlem.

 

 

(Visited 52 times, 1 visits today)

Please rate this

Facebook komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *